mrtcltkgl/sozluk

The Content module for Yii framework.

Installs: 13

Dependents: 0

Suggesters: 0

Security: 0

Stars: 0

Watchers: 2

Forks: 1

Open Issues: 0

Type:yii2-extension

dev-master 2016-05-24 19:21 UTC

This package is not auto-updated.

Last update: 2024-09-23 11:45:33 UTC


README

Uygulama'yı çalıştırabilmek için ilk olarak bilgisayarınızda Yii Advanced Sürümü ve Composer yüklü olması gerekmektedir. Yii kütüphanesi PHP üzerinde çalışan bir kütüphane olması nedeniyle bilgisayarınızda herhangi bir sanal sunucu uygulamasından yararlanabilirsiniz. Bu uygulama geliştirilirken XAMPP uygulamasından yardım alındı.

Tüm bunlardan sonra uygulamayı çalıştırabilmek için ilk olarak proje dosyası içinde belirtilen sql yapısında veri veritabanına sahip olmanız gerekmektedir.

VT İçeriği

VT Adı: advanced
Tablolar:
Kurulumla gelenler: user - migration
Yetkilendirmede kullanılanlar: auth_assignment - auth_item - auth_item_child - auth_rule
Gerekli olanlar: messages - tags - titles
Migration Yapılandırmaları ile Veritabanı Kurulumu
Github proje dosyasında bulunan Migrations isimli klasör içeriğini, kendi Yii2 projenizin kurulu olduğu konumda ..\console\migrations adlı dizine kopyalayınız. Daha sonra komut satırı yardımıyla yii2'nin kurulu olduğu dizine erişelim. Bu dizine eriştikten sonra Yii migrate komutunu çalıştıralım. Bu komut çalıştıktan sonra veritabanı projenin kullanımı için hazır hale gelmiş olacaktır.
Öncelik sıralaması: Etiket>Başlık>Yorum

NOT: Kurulum ile birlikte gelen user tablosu bilgisayarınızda bulunduğu kabul edilmiştir.

Kopyalanması Gerekenler(Rbac Yetkilendirme İşlemleri)

Veritabanı işlemleri tamamlandıktan sonra proje içerisindeki dökümanlardan olan yetki tabanlı işlemlerin gerçekleştirildiği 2 temel dosyamızı yii2.0 dosyamızın içerisinde ilgili alanlara kopyalamamız gerekmektedir.
İlk olarak yii2.0 projenin kurulu olduğu dizini açalım.
Daha sonra:
1- Proje içinde bulunan common/rbac adlı dosyayı yii2.0'ın yüklü olduğu dizin içerisinde common alt dizini içerisinde rbac isimli klasör oluşturup bu dosyayı buraya atalım.
2- Tekrar projenin kurulu olduğu dizine gelerek proje içerisinde console/controllers dizininde bulunan script dosyasını alarak Yii2.0'ın kurulu olduğu dizindeki console>controllers içerisine kopyalayalım.
3- Tüm bu kopyalama işlemlerini bitirdikten sonra artık bu dosyaları komut satırı yardımıyla çalıştıralım ve yetki işlemlerimizi oluşturmuş olalım. Bu ayarlamalar için gerekli komutlar aşağıdaki şekildedir:
a->İlk olarak Yii2'nin kurulu olduğu klasördeki ../common/config/main-local.php script dosyasını herhangi bir metin düzenleyici ile açalım. Ve components kısmına aşağıdaki kodu ekleyelim.
....
  'authManager' => [
   'class' => 'yii\rbac\DbManager',
  ],
....
b->Şimdi komut ekranını açalım. Yii2 projemizin kurulu olduğu dizine gidelim(komut ekranında). İlk olarak yii rbac/init komutunu çalıştıralım ve Rbac ayarlamalarımızı belirlemiş olarak. Kuralları eklemek için ise yii rbac/author-rule komutunu çalıştıralım. Tüm bunlardan sonra veritabanını incelediğimizde bizim için 4 tane yetkilendirme tablosu eklendiğini göreceğiz.

NOT:Daha önce DB Manager yapılandırması yapmadıysanız, yii migrate --migrationPath=@yii/rbac/migrations komutunu aktif hale getirmemiz gerekmektedir.

Kuruluma Hazırlık

1- Gerekli kopyalama işlemlerini tamamladıktan sonra ayar kısımlarını gerçekleştirmemiz gerekiyor. İlk olarak Yii'nin kurulu olduğu dizine gelerek composer.json dosyasını herhangi bir metin düzenleyici program yardımıyla açalım ve aşağıda belirtiği gibi güncelleyelim.
..Composer.json..
...
"source": "https://github.com/yiisoft/yii2"
  },
  "minimum-stability": "stable",
  "require": {
   "php": ">=5.4.0",
   "yiisoft/yii2": ">=2.0.6",
   "yiisoft/yii2-bootstrap": "",
   "yiisoft/yii2-swiftmailer": "
",
   "mrtcltkgl/sozluk": "dev-master" // Eklenen satır.
  },
  "require-dev": {
   "yiisoft/yii2-codeception": "*",
...
...

2- Yukarıdaki işlemi tamamladıktan sonra Yii uygulamamızın dosya sistemimize uygun olması için Yii dizini içerisinde bulunan Backend>Config>Main-local.php dosyasını herhangi bir metin editörü ile açınız. $Config değişkenine aşağıda belirtilen kod parçacığını ekleyiniz.

..Main-local.php..
...
  'modules'=>[
   'sozluk'=>[
   'class' =>'mrtcltkgl\sozluk\Sozluk',
   ],
  ],
...
...

3- Tüm bu işlemler sonucunda uygulama kuruluma hazır hale gelecektir. Burdan sonra tek yapmanız gereken aşağıdaki kodlar yardımıyla kurulumu gerçekleştirmek ve sonuç kısmında belirtilen açıklamaları okumak.

Kurulum için Yii2.0'ın kurulu olduğu dizine komut satırında ulaşalım. Eğer daha önce kurulum yaptıksak önce composer clear-cache ile ön belleği temizleyelim. Eğer kurulum yapmadıysa veya ön bellek temizleme işlemini tamamladıysak composer update yardımıyla uygulama kurulumuna başlayabilirsiniz. Bu işlem 4-5 dakika sürmektedir.

Frontend yapılandırmaları


Proje dökümanı içerisinde yer alan Frontend klasöründe 2 adet script dosyası bulunmaktadır. Biri controller diğeri ise view. Controller dosyası vendor içerisindeki mesaj modelinden bilgileri çekmektedir. Aşağıdaki talimatları takip ederek gerekli kopyalama işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.
a->frontend/controllers altindaki MessagesController.php dosyasını "..\frontend\controllers" dizinine kopyalayınız.
b->frontend/views/messages klasörünü "..\frontend\views" altına kopyalayınız.

Sonuç


Artık projeyi kendi bilgisayarınıza kurdunuz. Proje içerisinde 3 tip kullanıcı hesabı bulunmaktadır. Bunları oluşturmanız temel olarak programın işleyişini anlamanızda yardımcı olacaktır.
Bu kullanıcı tipleri: 1-Admin 2-Moderator 3-Yazar (numaraları aynı zamanda id'lere karşılık gelmektedir)

Admin: Tüm yetkinin sahibidir.
Moderator: Admin'den eksik olarak etiket yönetimi ile ilgili işlemleri gerçekleştiremez.
Yazar: Başlık ve mesaj oluşturur ve sadece kendi oluşturdularını silip güncelleyebilir.

* Giriş yapmayan kişi veritabanı ile ilgili işlemlerin hiçbirini gerçekleştiremez.
* Uygulamanın işleyişi şu şekildedir. Yönetici sözlük'te konuşulacak etiketleri belirler. Bu etiketler ile ilgili başlıklar açılır. Başlıklara mesajlar bırakılır. Bu sayede sözlük içi basit bir mesaj sistemi kurulmuş olur.

Sayfalara Erişim: